Ce este QR Code

Concept japonez

Codul QR sau codul de răspuns rapid este o variantă de cod de bare bidimensional, fiind creat în 1994 de către japonezii de la Denso-Wave, o corporaţie subsidiară a Toyota. La baza conceptului stă rapiditatea şi uşurinţa în procesul de codare şi decodare, de unde şi denumirea sa: QR – quick response.

Adaptat pentru utilizatorii de telefoane mobile

Cu toate că iniţial a fost folosit pentru monitorizarea componentelor auto în cadrul procesului de producţie, domeniile de aplicabilitate a codului QR s-au diversificat în timp. În momentul de faţă sunt foarte folosite în diverse aplicaţii comerciale, orientate în special către utilizatorii de telefoane mobile.

Conţine texte, URL-uri sau vCarduri

Codurile QR pot conţine texte, vCarduri (cărţi de vizită electronice) sau URL-uri spre diferite site-uri. Pot stoca o cantinate mare de informaţie (7089 de caractere numerice sau 4296 de caractere alfanumerice). Puteţi crea gratuit un cod QR pe pagina dedicată de pe site-ul nostru.

Modalităţi pentru decodare

Decodarea informaţiilor conţinute în codurile QR se poate realiza cu orice telefon mobil dotat cu cameră foto, prin intermediul unei aplicaţii de decodare instalată pe telefon. Aceste aplicaţii pot fi preinstalate de către producător pe anumite modele de telefoane mobile sau pot fi descărcate de pe Internet, fiind disponibile foarte multe variante.
Vă recomandăm aplicaţia Agrafa care, în funcţie de sistemul de operare al telefonului pe care îl aveţi, poate fi accesată prin intermediul paginii speciale de pe site.